El Nino kabusu geri dönüyor
Emre ERGÜL
La Nina ve El Nino, İspanyolca’da sırasıyla “Küçük kız” ve “Küçük oğlan” anlamına gelir. La Nina, Pasifik Okyanusu’nun ekvator bandında okyanus suyu sıcaklığının ortada 3-5 derece düştüğünü belirtir; El Nino ise derece ile artan iki farklı iklim olayı… Ancak etkileri isimleri kadar sempatik değil… Üç yıldır hava olaylarında etkisini gösteren La Nina, artık bir an önce sona ermiş durumda. son; El Nino başlamak üzere…
Birleşmiş Milletler’in Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, El Nino kabusunun Haziran ayı sonuna kadar başlama oranı yüzde 60. Ağustosta başlama ihtimali yüzde 70, Eylülde başlama ihtimali yüzde 80.
Bir El Niño hava olayı sırasında, ekvator boyunca batıya doğru esen rüzgarlar yavaşlar, ılık sular doğuya doğru itilir ve okyanuslardaki yüzey sıcaklıkları yükselir. Bu, hava sıcaklıklarının ortalama 0,2 santigrat derece artmasına neden olur.
Dünyaca ünlü Science dergisi, El Nino’nun dönüşüyle 2023 ve 2024’te sıcaklık rekorları kırılabileceğine dikkat çekerek, şunları ekledi:
“2029 yılına kadar El Nino’nun küresel ekonomiye vereceği 5 yıllık zarar 3 trilyon dolar olacak.” Uyarı bitti mi, hayır: “Küresel ortalama yüzey sıcaklıklarının önümüzdeki beş yılın birinde 1,5 derece artma olasılığı yüzde 66.
ABD’ye 699 milyar dolar zarar
BBC’nin hesabına göre ekonomik olarak en büyük darbeyi 3 trilyon dolarlık kaybın 699 milyar dolarını görecek olan ABD alacak. Orman yangınları, tarım ve balıkçılıkta düşük üretim, sel ve kasırgalar nedeniyle altyapının bozulması ve salgın hastalıklar, El Nino döneminde insanlığın karşılaşabileceği tehlikelerden bazılarıdır.
El Ninos’un ortasında en çok rekor kıran 1982 ve 2016 El Ninos oldu… Science dergisi El Nino’nun ekonomik etkisini şöyle açıkladı: GSYİH yüzde 3 düştü. Aynı dönemde Peru ve Endonezya’da yüzde 10’dan fazla daha düşüktü.”
“İnsanlık hazırlıklı olmalı”
Chicago Üniversitesi’nden Amir Jina, “Bulgular, yalnızca şu anda ne kadar savunmasız olduğumuzu değil, aynı zamanda iklim daha değişken hale geldikçe gelecekte ne kadar savunmasız olabileceğimizi de ortaya koyuyor” dedi. uyardı. 2016, El Nino ve sera gazlarından kaynaklanan insan kaynaklı ısınma nedeniyle kaydedilen en sıcak yıl oldu.
Şimdi gözler 2024’te. Çünkü küresel sıcaklıklar üzerindeki etki genellikle gerçekleştikten sonraki yıl içinde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla etkilerinin en çok 2024’te ortaya çıkması muhtemel. Tüm bu ilişkiler nedeniyle WMO Lideri Prof. Petteri Taalas’ın “El Nino’nun gelişine hazırlanmalıyız” uyarısını net bir şekilde dikkate almalıyız.
El Niño döneminde nereler kuru, nereler yağmur yağdı?
Meteorologlara göre El Nino en karmaşık iklim olayıdır. Bunun nedeni, iki El Nino döneminde yaşanan hava olaylarının birbirine benzememesidir. Uzmanlar El Nino etkisini normal şartlar altında şu şekilde sıralıyor:
Öztel: Sonbaharı yaza yakın yaşayabiliriz
Herkesin aklına ilk gelen “Ankara ve Sivas’taki sellerin El Nino ile bir bağlantısı var mı?” oluyor. soru geliyor Meteoroloji Yüksek Mühendisi Hüseyin Öztel, bu sorunun ve beklenen El Nino’nun Türkiye üzerindeki etkisini DÜNYA’ya şöyle değerlendirdi:
Ankara ve Sivas’taki hava olaylarının El Nino ile alakası yok. 20 yılda olabilecek bir hava olayı bu yıla denk geldi. Isı ile hızla kuraklığa dönüşebiliriz
El Nino’nun en kötüsü 1982’de yaşandı. Sonbaharda (dünyada) göreceğimiz El Nino’nun 1982’dekinin 1,5 hatta 2 katı olacağı söyleniyor. Bu oran çok önemli. 2024’te ortalama sıcaklık tavan yapabilir
El Nino, Güney Amerika’nın batısından (Peru, Kolombiya) Avustralya’ya kadar olan bölgede başlar. Tayfunlara neden olabilir. Amerikalılar 2005’teki Katrina Kasırgasını hatırlamak istemiyorlar. Ancak 2024’te bundan daha şiddetli olabilir. Bu tür bir kasırga genellikle her 100 yılda bir olur. Ancak sıklığı 15-20 yıla kadar düşebilir.
El Nino döneminde, Batı Avrupa (Belçika’ya kadar olan ülkeler) daha ılıman kışlar yaşar. Direkt bir etkisi olmasa da Türkiye’de daha çok yaz benzeri sonbaharlar ve daha sıcak kışlar yaşayabiliriz.
Orman yangınları olabilir, tarım etkilenebilir. Tarım için yağış projeksiyonları yapılmalıdır. Bu şekilde kırılganlığımızı azaltırız. Aksi takdirde büyük bir darbe görebiliriz.